Resepi Daging Masak Hitam Paling Mudah
Dengan Bismillah
Walaupun ini bukannya foody blog, akak nak share juga kat sini resepi daging masak hitam paling mudah ikut version yang biasa akak buat kat rumah. Nak share bab make up bagi gebu gebas lagilah tak reti 😅😅
Apapun please jangan expect untuk dapatkan tips memasak yang bagus, atau gambar yang wowwww lagi mengecurkan air liur korang sebab akak bukan foody blogger, jauh lagi chef dan snap pic bahan pun guna kamera cap ayam saja hokeyyy
Daging masak hitam ni kalau kita search dengan Encik Google , macam-macam verse ada kan. Semuanya sedap belaka. Tinggal nak pilih je resepi mana yang kita berkenan dan sesuai dengan tekak dan tahap kerajinannya saje hihik.
Akak pernah cuba beberapa siri resepi daging masak hitam ni dan so far inilah resepi yang paling Encik Putera Sulung & Encik Putera Bongsu paling suka. Juga paling mudah disediakan sebab tak guna banyak bahan pun.
My SIL pun ada minta resepi ni hari tu bila akak selalu jadikan menu daging masak hitam ni sebagai salah satu menu lauk utama time hari raya.
Ok, daripada meleret panjang buat penerangan, moh le kita tengok bahan dan cara masak resepi daging masak hitam paling mudah ni
![]() |
Kasarnya hirisan bawang huhuhu |
![]() |
Hasil kamera cap ayam |
![]() |
Gambar masakan dah siap ni pinjam dari google sebab dah selamat masuk perut baru teringat nak snap. Kredit : iresepi.com |
Bahan-bahan :
- 1 kg daging lembu – dipotong , dibersihkan & ditos. Perap dengan kicap sementara menunggu bahan lain disediakan
- 8 - 10 ulas bawang merah, dikupas kulit dan dimayang halus ( pernah ada yang cakap, gunakan hampir satu kg bawang merah untuk 1 kg daging ) Akak guna sejumlah ni saje,derhaka bersebab tak pe huhuhu 😜
- Sedikit halia,dimayang halus
- 1 botol kecil kicap lemak manis Cap Kipas Udang ( gunakan ¾ isipadu kicap )
- Sedikit bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis dan buah pelaga
- 2 batang serai – dibersihkan & dititik
- 2 helai daun pandan – dibersih dan disimpulkan
- Jus asam jawa secukupnya
- 2 – 3 sudu cili kering / cili boh
- Minyak untuk menumis
Langkah Demi Langkah Masak Resepi Daging Masak Hitam Paling Mudah
- Panaskan minyak
- Tumis sebentar kulit kayu manis, bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga diikuti bawang dan halia. Tumis sehingga kekuningan.
- Masukkan serai dan biar sebentar lalu masukkan cili kisar dan daun pandan. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging , kacau dan biarkan empuk dengan api sederhana.
- Boleh masukkan sedikit air, jika ramuan hampir kering tapi daging belum empuk sepenuhnya. Ulang langkah ini mengikut keperluan dan reneh sehingga daging empuk.
- Masukkan jus asam jawa 10 minit sebelum api dimatikan
Ok, siap sudah daging masak hitam paling mudah
Jika korang perasan, tiada sebarang bahan perasa seperti gula & garam dimasukkan ke dalam masakan ini kan. Terlupa ke ? Owhhh tidak ..
Agaknya kenapa ?
Yes, sebab kicap yang digunakan tu sudah cukup rasa masin atau manisnya. So confirm tak perlu tambah lagi dah yaa..
Daging masak hitam ni boleh je dimakan dengan nasi putih, nasi minyak atau nasi hujan panas. Sebagai lauk nasi lemak pun rasanya ok aje kot
Now,selamat mencuba 😉
0 Comments